Paylaş

Bankasürans, Quo Vadis?

Genellikle hayatımıza girmiş olan teknolojik gelişmeler üzerine yazmayı seviyorum. Ancak Bankasüransla ilgili bu yazımda çok da uzak olmayan bir gelecekte bankacılığı, sigortacılığı ve bankasüransta karşılaşabileceğimiz bir tablodan bahsetmek istiyorum.

BİROL GÜLEÇ
02.01.2025
Sosyal Medyada Paylaş

Genellikle hayatımıza girmiş olan teknolojik gelişmeler üzerine yazmayı seviyorum. Ancak Bankasüransla ilgili bu yazımda çok da uzak olmayan bir gelecekte bankacılığı, sigortacılığı ve bankasüransta karşılaşabileceğimiz bir tablodan bahsetmek istiyorum.

Bu tabloda borç verebilecek olanlar ile paraya ihtiyaç duyanlar (“para” sadece geçmişte kalmış bir ifade olacak muhtemelen) sanal ortamda (bir kripto borsası, bir online oyun, X gibi bir platform vb) etkileşimdeler. Herkesin dijital kimliği akredite olmuş. Daha önceki işlemleri sonucu kazanılmış krediler ya da gerçek dünya varlıklarının dijital karşılıkları, yahut sanal dünya varlıkları (buna kripto paralar, nft varlıklar, ya da bir oyunda kazanılmış bir mücevher) bu akreditasyonu sağlıyor olacak.

Ayrıca borç almak istediğinizde yine sanal dünyadaki arkadaşlarınız dijital varlıkları ile blokchain tabanlı olarak size kefil olabilecek durumda olacak.

Merkeziyetsiz olan bu ortamda, para ihtiyacı olan kişi kredi talebini ilettiğinde, kefillerinin blockchain tabanlı kefaletleri ile borç vericiler milisaniye içinde fon aktarımını tamamlamış olacaklar. Elbette kripto para üzerinden.

Böyle bir ortamda artık bankaya ihtiyaç olmadan peer to peer diyebileceğimiz şekilde bir kredilendirme mümkün hale gelecek.

Geçmiş kapital birikimi ve daha fazla risk alabilecek kişiler nedeniyle bankacılığın bu evrende devam ediyor olma olasılığı var.

Diğer taraftan riskler de var olmaya devam edecek. En başta sanal dünyanın devamlılığı, ilgili blockchain tabanlı kontratların hack’lenmeden varlığını sürdürmesi, sonra alacakların seküritize edilmesi dahil risklerin sigortalanması ihtiyacı da aynı şekilde sürecek. Bu yeni dünyada sigorta teminatlarını da yine başka kişiler küçük kazançlar karşılığında sağlayabilirler mi? Muhtemelen evet. Düşünün dev bir sanayi tesisi blockhain tabanlı olarak teminat arayışında. Yıl sonuna kadar fabrika zarar görmezse, taşıdığınız 100 liralık riske karşılık 2 TL alacaksınız. Sizin gibi onbinlerce hesap toplanıp sanal dünyada teminatı tamamlıyorsunuz. Teminatların, hasarların çoklu hesaplarla doğrulanması sonucu ödemeler gerçekleşiyor.

Merkeziyetsiz finans ve sigortacılık bugün küçük olan ama hızla büyüyen bir alan. Bu alanın içinde bankalar ve Sigorta şirketleri de bir oyuncu olarak girebilecek ya da farklı bir evrene gideceğiz. Ama her durumda hem kredi mekanizması sürecek hem de teminat verme uygulaması.

Teknoloji evrilmeye devam ederken biz profesyonellerin rolü de sürekli farklılaşıyor. 90’lı yıllarda hesap kartonuna yazılan bankacılık işlemleri bugün gömülü finans ile online alışveriş platformları üzerindeki işlemlere doğru evriliyor. Sigortacılık da bu gelişime ayak uydurma arayışında.

Başka bir yazıda bugünü konuşalım..

TÜM YAZILAR